Prima pagina


Psihologie clinica


Confidentialitate


Articole, cercetare


Contact

Pagini asociate:

 

 


   


 


Diagnostic si

Evaluare.

 

Testare online.

 

 

Cercetare.

 

Studii experimentale & non-experimentale.

Feedback Informed Treatment.

 

Interventii suportive.

 

Terapii Scurte Colaborative Orientate spre Resurse si Solutii.

 

NLP&NLPt.

 

Tehnici de interventie cognitiv comportamentale.

 

Tehnici de interventie emotiv rationale.

 

 

 

 

 

 

Terapia comportamentului

emotiv-rational

 

REBT (Rational Emotive Behavior Therapy) a fost creata si dezvoltata de psihoterapeutul si psihologul american Albert Ellis care a fost inspirat de invataturile unor filosofi asiatici, greci, romani si moderni. REBT este una dintre primele forme de Terapie Cognitiv Comportamentală (CBT) si a fost pentru prima data expusa de Albert Ellis la mijlocul anilor '50.

 

Modelul acceptarii neconditionate de sine (ANS):

 

"Sunt bun, sunt valoros, sunt in buna regula, numai pentru ca exist, numai pentru ca sunt un om, numai pentru ca aleg sa ma vad pe mine insumi cu ochi buni."

 

Modelul acceptarii neconditionate a altora (ANA):

 

"Eu sunt o persoana la fel de buna si de frumoasa ca altii, cu calitati si defecte si ma accept neconditionat atat pe mine, cat si pe ceilalti."

 

3 scopuri

 

1 Reducerea actualelor ganduri, sentimente si actiuni turbulente.

2. A deveni mai imperturbabil - mai putin inclinat spre tulburari noi viitoare.

3. Actualizarea plenara - bucurii mai mari in viata si un trai mai fericit.

 

35 autoafirmatii realiste

 

1. Desi adeseori este preferabil sa am rezultate bune si sa castig aprobarea celorlalti niciodata nu trebuie sa se intample asa.

2. Indiferent ce lucruri rele mi se intampla (le fac sa mi se intample) acestea sunt numai rele si niciodata nu sunt (afara de definitia mea prosteasca) atat de rele incat sa nu trebuiasca in nici un caz sa se intample

3. Chiar si cand se intampla tot ce poate fi mai rau pot practic intotdeauna sa suport, sa raman in viata si sa gasesc din nou o anumita bucuriede a trai.

4. S-ar putea ca adesea sa gandesc, sa simt si sa actionez nechibzuit si nevrotic dar niciodata, orice ar fi, nu sunt un prost, un vierme sau un om de nimic, condamnabil. Niciodata nu sunt ceea ce fac chiar daca savarsesc greseala de a crede ca sunt.

Roboterapie.

 

Neuro-feedback.

 

Terapii folosind Realitatea Virtuala.

 

Coaching.

 

Tehnici de concentrare, relaxare si

hipnoza.

 

Dezvoltare personala.

 

Interventii pentru ameliorarea dependentei.

 

Analize statistice.

 

 

 

 

5. Pot refuza cu tarie sa-mi evaluez sau sa-mi judec eul, fiinta, esenta sau personalitatea putand sa-mi judec numai faptele, actiunile si performantele - si o voi face.

6. Voi judeca numai actiunile, sentimentele si gandurile altor persoane refuzand sa le judec sau sa le condamn sinele, fiinta sau esenta. Adeseori se poarta condamnabil dar nu sunt de condamnat.

7. Voi judeca numai conditiile in care traiesc dar niciodata nu voi judeca global lumea sau viata ca fiind buna sau rea.Lumea nu este niciodata mizerabila, numai unele din aspectele ei sunt, cateodata.

8. Pot sa-mi folosesc, si o voi face crescand proportia, puterea vointei sau capacitatea de a-mi schimba gandurile, sentimentele si comportamentele, facand eforturi de a decide in mod clar sa ma schimb, fiind hotarat sa-mi pun decizia in aplicare, dobandind cunostintele necesare pentru cel mai bun mod de a ma schimba, straduindu-ma sa actionez chiar daca-mi este incomod.

9. Daca sunt hotarat sa actionez spre a deveni mai linistit, mai imperturbabil, si daca ma ocup efectiv si consecvent de aceasta problema, am cele mai mari sanse sa reusesc. Sunt constient ca nu pot fi supraom, nu pot fi perfect si nu pot fi nici complet imperturbabil - cel putin atata vreme cat raman o fiinta omeneasca supusa greselii!

10. Ceea ce vreau sa fac voi incerca sa fac fara a presupune ca nu pot face majoritatea lucrurilor. Voi incerca mule lucruri dificile ca sa vad daca pot su nu sa le realizez.

11. Ceea ce nu pot face cu adevarat pur si simplu nu pot! Asta este!

12. De obicei voi incerca sa evit extremele, voi refuza sa vad lucrurile ca fiind complet bune sau rele. Voi incerca sa evit optimismul extrem si pesimismul extrem. Scopul meu va fi mentinerea unei atitudini mai echilibrate si mai realiste. Nu voi impinge insa la extrem nici acest scop!

13. Solutiile din trecut pentru problemele mele emotionale au fost excelente! Acum sa vedem cum le pot imbunatati.

14. Am intr-adevar calitati nepretuite alaturi de defectele si imperfectiunile mele. Asta nu inseana ca eu insumi sunt un om nepretuit. Lasati-ma sa ma bucur de calitatile mele! Dati-mi voie sa-mi folosesc calitatile intelectuale pentru a ma accepta pe mine insumi cand as putea folosi mai multe calitati.

15. Pot incerca sa obtin informatii despre originile si istoricul tulburarilor mele dar prefer sa ma lamuresc in legatura cu ceea ce fac acum pentru a mi le mentine si ceea ce as putea face ca sa le schimb. Doresc informatii din interior asupra modului cum pot scoate "in afara legii" propriile tulburari!

16. Imi place sa stiu ca sunt competent si eficient in proiecte importante dar asta nu inseamna ca sunt un individ competent sau o persoana perfecta. Ma voi stradui sa lucrez bine datorita placerii si a rezultatelor bune pe care am sa le obtin - nu ca sa dovedesc ca eu sunt cel mai tare!

17. Daca mi-e rusine de mine nu "reusesc" decat sa evit corectarea greselilor si sa-mi ingradesc fara rost viata.

18. Daca ar ateriza extraterestrii, si ar fi intregi la minte, ar muri de ras sa vada cum un om inteligent ca mine poate adesea sa faca niste prostii cat el de mari! Mai bine sa invat sa rad si eu alaturi de ei.

19. Lucrurile rele care mi se intamlpla (pe care eu le fac sa se intample) nu sunt decat rareori complet rele. De obicei pot gasi la ele anumite avantaje si pot invata din neajunsurile lor. In special ma pot bucura de provocarea de a refuza sa ma tulbur fara rost din cauza lor.

20. Evitarea de a face lucrurile de care mi-e o teama irationala nu ma va ajuta sa evit si invingerea spaimelor si a fobiilor. Riscul este mult mai putin riscant!

21. Ma preocupa sanatatea mea, pericolul de a suferi accidente sau de a ma angaja in activitati periculoase si-mi iau masurile de prevedere cuvenite. Nu pot insa controla universul asa carareori imi fac griji in legatura cu aparitia unor pericole iminente. Grijle mele nu pot opri timpul in loc!

22. Cand am de indeplinit o sarcina grea sau plicticoasa stiu ca amanarile nu o vor usura cu nimic. Mai bine incerc sa-mi aman propriile amanari!

23. Negarea problemelor emotionale pe care le am nu va conduce la rezolvarea lor. Justificarea lor "rationala" numai rationala nu se poate numi!

24. Imi place sa ma afirm si sa-mi exprin adevaratele sentimente dar adeseori este mai bine sa-mi tin gura in fata sefilor, profesorilor si agentilor de circulatie!

25. Oamenii sunt adesea foarte diferiti de mine si unii de ceilalti - cum este si cazul de altfel.

26. Imi place sa-i conving pe altii despre punctul meu de vedere. Pot insa accepta si contrazicerile fara sa ma burzuluiesc. Nciodata nu ma va bate gandul sinuciderii cand sunt lasat fara replica.

27. Detest sa fiu tratat fara respect sau nedrept dar nu este absolut necesar sa fiu tratat bine si nu este nevoie sa insist asupra aestui lucru, nici sa devin razbunator daca mi se intampla. Obsesia nedreptatii este ea insasi o nedreptate fata de mine insumi.

28. Indiferent cat de important imi spun ca este sa ma iubeasca o persoana imi dau seama ca mai exista si alte persoane importante pe care le pot iubi si care sa ma iubeasca. Macar cateva tot exista!

29. Adeseori imi place compania altora dar ma pot simti foarte bine si cand sunt complet singur. Pot, de multe ori, sa-mi fiu cel mai bun prieten!

30. Ma voi stradui sa ma bucur de cat mai multe lucruri, fara sa devin dependent de un anumit mod de gandire, simtire sau actiune. Intotdeauna imi voi manifesta o repulsie fata de manii!

31. Probabil ca-mi voi actualiza propriile tulburari, dar nu si pe mine insumi, daca nu ma straduiesc sa devin netulburat si mai imperturbabil.

32. Stabilindu-mi si mentinandu-mi un interes vital care sa ma absoarba imi sporesc sansele de a atinge experienta fluxului - adica de a-mi placea ceea ce fac prin simplul fapt ca o fac, nu neaparat pentru compensatii si nu ca sa dovedesc ce om nemaipomenit sunt. Ma las purtat de curent pentru ca eu insumi gasesc acest lucru placut si interesant in mod intrinsec. Daca imi este de folos mie si altora cu atat mai bine!

33. Stiinta nu este sacra dar are mari virtuti, atat pentru mine cat si pentru altii. Cand adopt obiective si scopuri ma pot stradui sa ajung la o perspectiva stiintifica favorabila ipotezelor, testarilor si verificarilor continue, care accepta cu titlu de incercare "realitatea" sociala si materiala si care actioneaza pentru ameliorarea conditiei umane.

34. Realizarea autoactualizarii depline, complete sau totale ori a aproape orice altceva in aceeasi proportie (deplina, completa sau totala) este lipsita de simt practic si idealista. O actualizare mai accentuata - da. Una totala si deplina - nu. Sa nu fiu nerealist si lacom!

35. Asadar, la fel ca in cazul autoactualizarii de sine, asa stau lucrurile si in ceea ce priveste imperturbabilitatea. Numai un supraom ar putea fi complet imperturbabil. Eu sunt un om imperfect si supus greselii. Nici un om nu poate deveni supraom!

 

 

 


 

Programari: luni-vineri, prin telefon sau e-mail 

 

 
Counter for tumblr
Website Stats