Prima pagina


Psihologie clinica


Confidentialitate


Articole, cercetare


Contact

Pagini asociate:

 

 


   


 


Diagnostic si

Evaluare.

 

Testare online.

 

 

Cercetare.

 

Studii experimentale & non-experimentale.

Feedback Informed Treatment.

 

Interventii suportive.

 

Terapii Scurte Colaborative Orientate spre Resurse si Solutii.

 

NLP&NLPt.

 

Tehnici de interventie cognitiv comportamentale.

 

Tehnici de interventie emotiv rationale.

 

 

 

Dependenta de jocuri*

 

Faptul ca majoritatea jucatorilor dependenti prefera sa fie anonimi, in sensul de a nu dezvalui celorlalti situatia prin care trec, reprezinta un aspect care duce la instrainarea lor si la accentuarea consecintelor negative ale dependentei.

In vederea schimbarii comportamentului sau de joc, persoana dependenta trebuie sa accepte faptul ca are o problema si sa parcurga intr-o prima etapa urmatorii pasi:

Pregatirea pentru confesiune, in cadrul careia jucatorul dependent este sfatuit sa plece intr-o mica excursie departe de familie si prieteni, unde sa se detaseze mental de problema sa, sa inteleaga ca si alte persoane au trecut prin aceeasi situatie si au reusit sa o depaseasca, in momentul in care au luat decizia sa solicite ajutor celor din jur.

Confruntarea cu partenerul este etapa in care jucatorul dependent dezvaluie fara rezerve membrilor familiei si prietenilor amploarea pe care a luat-o comportamentul sau, impreuna cu gandurile, emotiile sale si consecintele negative cu care se confrunta. Aceasta etapa este destul de dificila, avand in vedere eforturile depuse anterior pentru ascunderea adevarului privind dependenta de jocuri de noroc.

Relatarea in scris a istoricului detaliat al comportamentului sau de joc, care sa cuprinda perioadele de inceput,evolutia dependentei, sumele pierdute, consecintele negative resimtite. Acest istoric va fi inmanat tuturor membrilor familiei, prietenilor si cunoscutilor, in vederea dezvaluirii adevaratei dimensiuni a dependentei.

"Spune la revedere iubitei tale - activitatea de jocuri de noroc"; autorul foloseste comparatia intre iubita si jocul denoroc, deoarece in ambele situatii jucatorul dezvolta aceleasisemne vizibile pentru partenera sa:
- schimbari bruste de dispozitie;
- cheltuieli nejustificate;
- sosirea acasa la ore tarzii din noapte;
- imposibilitatea de a se relaxa;
- folosirea computerului pe perioade indelungate de timp;
- nerabdarea de a parasi domiciliul conjugal;
- evitarea petrecerii timpului liber in mijlocul familiei;

Acest pas poate fi indeplinit prin deciderea autoexcluderii din toate salile de joc si cazinouri pe care jucatorul obisnuia sa le frecventeze.

Roboterapie.

 

Neuro-feedback.

 

Terapii folosind Realitatea Virtuala.

 

Coaching.

 

Tehnici de concentrare, relaxare si

hipnoza.

 

Dezvoltare personala.

 

Interventii pentru ameliorarea dependentei.

 

Analize statistice.

 

 

 

 

Schimbarea comportamentului zilnic, in sensul practicarii urmatoarelor activitati alternative in timpul petrecut alta data in salile de jocuri:
- conversatii telefonice cu vechii prieteni;
- mersul la cumparaturi;
- petrecerea timpului liber in mijlocul celor dragi;
- discutii cu partenerii de afaceri in sensul gasirii unor noi oportunitati profesionale;
- vizitarea unor muzee;
- vizionarea unor filme;
- plimbari in parc;
- inscrierea intr-un club sportiv;
- gasirea unor hobby-uri.

Mawer considera ca, indiferent de modul de abordare a dependentei, jucatorul este singurul care poate lua decizia de a renunta la activitatea de jocuri de noroc.

 

* Fragment din cartea DEPENDENTA DE JOCURI DE NOROC. Ghid de ajutor pentru jucatorii patologici de noroc si familiile acestora (Steliana Rizeanu, 2012).

 


 


 

Programari: luni-vineri, prin telefon sau e-mail 

 

 
Counter for tumblr
Website Stats