Prima pagina


Psihologie clinica


Confidentialitate


Articole, cercetare


Contact

Pagini asociate:

 

 


   


 


Diagnostic si

Evaluare.

 

Testare online.

 

 

Cercetare.

 

Studii experimentale & non-experimentale.

Feedback Informed Treatment.

 

Interventii suportive.

 

Terapii Scurte Colaborative Orientate spre Resurse si Solutii.

 

NLP&NLPt.

 

Tehnici de interventie cognitiv comportamentale.

 

Tehnici de interventie emotiv rationale.

 

 

 

Presupozitiile fundamentale

ale

Programarii Neurolingvistice  (NLP)

 

 

Presupozitiile fundamentale ale Programarii Neurolingvistice se refera la acele principii generale care fundamenteaza orice interventie. Nu este necesar sa le considerati adevarate sau sa dovediti falsitatea lor pentru ca, asa cum spunea si A. Korzybski - creator al semanticii: "Avem doua cai prin care sa ne usuram viata: sa credem in orice si respectiv sa ne indoim de orice. Ambele variante ne scutesc sa mai gandim."
 

1. Fiecare om are propriul model de lume, denumit "harta" iar harta nu este acelasi lucru cu teritoriul.

"Harta" se refera la faptul ca fiecare dintre noi vedem, auzim si simtim lumea intr-un mod propriu, construindu-ne propria realitate, insa altul poate interpreta acelasi lucru intr-un mod diferit. Care este atunci "Adevarul" mult cautat de cei insetati de cunoastere? In fiecare dintre noi, ti-ar raspunde un adept al Programarii Neurolingvistice.
 

2. Oamenii au toate resursele necesare.

Acest principiu, preluat de la Milton Erickson, vine sa intareasca convingerea optimistilor si pozitivistilor care situeaza omul ca un generator de calitati si energie pentru trairea starii de bine autentice, atata timp cat isi propun sa acceseze acea stare.
 

3. Resursele necesare schimbarii se afla deja in noi sau pot fi transferate de la altii.

Premisa aceasta accentueaza rolul esential al motivatiei in demersul oricarei schimbari. Astfel, atunci cand esti puternic motivat pentru a evita sau obtine ceva, fie iti accesezi acele stari si adopti acele strategii care iti pot asigura succesul, fie te poti modela dupa o persoana care a dobandit, in felul sau, lucrul dorit de tine.
 

4. Este imposibil sa nu comunicam.

In sens comun, notiunea de comunicare este asociata cu conversatia, cu continutul verbal al comunicarii insa si tacerea este un feedback, iar nonverbalul transmite mesaje indiferent de prezenta sau absenta mesajului verbal.

Roboterapie.

 

Neuro-feedback.

 

Terapii folosind Realitatea Virtuala.

 

Coaching.

 

Tehnici de concentrare, relaxare si

hipnoza.

 

Dezvoltare personala.

 

Interventii pentru ameliorarea dependentei.

 

Analize statistice.

 

 

 

5. Suntem creatorii propriilor noastre experiente.

Fiecare dintre noi este responsabil de propriile stari si rezultatele pe care le obtine. Responsabilizarea propriilor stari si experiente este unul dintre pasii uriasi care insotesc orice dezvoltare personala. Astfel, a gandi in termeni de "atrag ceea ce mi se intampla" si "Sunt fericit(a) pentru ca vreau sa fiu fericit(a)" devine un lucru extrem de important daca obiectivul tau major este o stare de bine. Acest obiectiv devine relativ usor de atins daca iti asumi responsabilitatea calitatii vietii personale. Iar data viitoare cand vei avea tendinta de a spune cuiva "Ma enervezi", spune Stop! si marturiseste-ti cu onestitate: "Ma enervez singur(a)".
 

6. Modul in care este perceputa o situatie determina semnificatia care ii este acordata si actiunile pe care le provoaca.

Imaginati-va un grup de prieteni in care este spus un banc pe un ton amuzat, in postura relaxata si cu o mimica vesela. Acelasi banc va declansa reactii de ras din partea unora, de indiferenta din partea altora sau de afront personal pentru unii, in functie de harta celui care receptioneaza mesajul.
 

7. Nu exista esec, ci doar invatare (feedback).

Aceasta premisa vine sa sublinieze vechea zicala "Cat traim, invatam". Daca lucrurile care ni se intampla le receptionam ca situatii din care avem ceva de invatat pentru a ne imbunatati performantele individuale si sa evoluam, atunci notiunea de esec se va sterge din harta noastra mentala.
 

8. In spatele oricarui comportament, exista o intentie pozitiva.

Aceasta premisa vine in sprijinul principiului homeostazic. Chiar daca pare greu de digerat aceasta afirmatie, ea se refera la faptul ca fiecare persoana actioneaza intr-o situatie pentru a obtine fie o placere personala, fie pentru a se reechilibra energetic. Daca intentia pozitiva in actiunea si comportamentul de invatare pentru un examen consta in setea de cunoastere si obtinerea unei note mari, intentia pozitiva a unei persoane care are un acces de furie poate fi descarcarea tensiunii emotionale.
 

9. Fiecare persoana face cea mai buna alegere dintre cele care i se par atunci posibile.

Luam decizii in fiecare zi, de o amplitudine mai mica sau mare. In fata noastra exista mereu alternative, desi uneori poate ca nu le vedem. Pentru unii oameni, "drumul cel mai bun e cel mai sigur", iar pentru altii drumul lung si anvoios este cel mai provocator si incitant. Alegerile pe care le luam vin sa asigure cea mai buna cale perceputa, in functie de structura personalitatii noastre.
 

10. Daca cineva poate face ceva, poti si tu.

Aceasta premisa accentueaza rolul modelarii, al urmarii si adaptarii acelor strategii care i-au condus pe altii catre atingerea obiectivelor lor.
 


 

Programari: luni-vineri, prin telefon sau e-mail 

 

 
Counter for tumblr
Website Stats